Кліп – огляд «Подвиг 300 героїв»

   Сьогодні весь світ знає про подвиг 300 спартанців, які зупинили величезну перську армію в Фермопильскій ущелині. А історики та археологи підтверджують правдивість цієї події. Згідно з легендою, засновником цього міста-держави був Спартанець, син бога Зевса і плеяди Тайгети. Він був одружений на жінці по імені Спарта, в честь якої і назвав побудоване місто.  Стародавня Спарта була одним з небагатьох міст Греції, яке довгий час не мало кріпосних стін. Городяни стверджували, що найкращий захист це не фортечні мури, а мужність її жителів. Пізніше стіни все-таки були побудовані.
Багато з ідей, що були у Спарті прийшли й до нас. У бібліотечній філії №40 відбувся захід на тему подвигу спартанців в битві при Фермопілах. До речі, вираз «зі щитом або на щиті» також з’явилося в Стародавній Спарті. Саме так матері напучували синів, які вирушали у військовий похід. Загиблих воїнів приносили на щитах, а смерть в бою була почесною. За законами того часу, імена на надгробках писали тільки у чоловіків, загиблих в бою або у жінок, які померли під час пологів.
   Що таке «лаконічне вираження»? Це вміння коротко і ясно висловлювати свої думки. Напевно, не всі знають, що свій початок це поняття бере з Спарти, яка розташовувалася в Лаконії, одному з регіонів Давньої Греції. У Спарті не любили довгих промов, висловлюватися потрібно було коротко і по суті.  
    Стародавня Спарта прославилася на весь світ завдяки мужності своїх жителів. Це місто століттями був осередком військової сили Стародавньої Греції, а подвиг трьохсот спартанців став легендарним. У знаменитий Фермопильській битві на боці греків брало участь далеко не 300 спартанців. Насправді загальна чисельність грецького війська налічувала близько 6 тисяч чоловік, і вони на дві доби стримали армію персів, що складалася з 200 тисяч воїнів. Про розпад Спарти є цікава легенда. У 404 році спартанці захопили незчисленні скарби перського царя. А що робити з цим багатством? Перси порадили розподілити все це між собою. Ось тут-то все і почалося. Спартанці перетворилися в жадібних і безвільних людей. До початку нашої ери Спарта вже входила в склад Римської імперії. На бібліотечному заході розповідали про подвиг героїв Спарти, насамперед царя Леоніда та його особистої гвардії. Битва відбулась багато років тому, а подвиг спартанців відомий і сьогодні.  Цю битву і її учасників проходять у школі, вивчають в університеті та знімають фільми. А лаконічні вислови, що були розповсюджені у місті – державі пішли у народ.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.