Екофайл: «Півтора бегемота» (до Всесвітнього Дня Тварин)

Наша планета переживає велику екологічну кризу. Ми часто скаржимось на погане повітря, неякісну воду, бруд на дорогах, погіршення здоров’я, неякісні продукти, вирубку лісів, підвищення тарифів на енергію… І якщо ми будемо продовжувати лише пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану планети неминуче. 40% нині існуючих тварин знаходяться під загрозою вимирання.Фахівці вважають, що у нас є ще максимум 50 років, щоб запобігти необоротним екологічним змінам.

Дитяча бібліотека № 40 пропонує Вам декілька порад, дотримуватись яких дуже просто ,щоб бути еко-активними та еко-свідомими.

Будьте мудрим споживачем. Купуйте речі тільки, якщо вони дійсно Вам потрібні: подумайте гарненько перед покупкою, відмовтеся від спонтанних придбань.

Не купуйте сміття: віддавайте перевагу товарам без зайвої упаковки.

Відмовтесь від одноразових пластикових пакетів. Пластик не розкладається природним шляхом: в Тихому океані вже утворився острів, який повністю складається з відходів життєдіяльності людини. Наївшись такого сміття, щорічно гине 100 тисяч тварин. Тому краще носити з собою зручну багаторазову екоторбу, яка буде корисна для екології і допоможе заощадити сотню-дві гривень, позбавивши від необхідності щоразу купувати новий пластиковий пакет.

«Ні» одному разу. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам. Менше сміття – менше проблем!

Сортуйте сміття, адже 1 тонна макулатури збереже 17-20 дерев, а 1 т вторинних полімерів (пластмаси) збереже 16 т сирої нафти. У Вас під будинком з’явилися окремі контейнери для побутових відходів і пластику-скла-металу-паперу. Якщо контейнерів немає, то можете звернутись в пункти прийому вторсировини.

Бережіть воду. Якщо порівняти Землю з головою немовляти, то запаси прісної води – це лише сльозинка в його очах. Вчені прогнозують, що до 2050 року запаси прісної води практично вичерпаються, а 4 млрд людей навіть не зможуть задовольнити добову потребу в питній воді. Банальне «закривайте кран, поки чистите зуби» має глибокий зміст: якщо так робити, то витрачається 1 л води, в той час як при відкритому крані витікає 6 л/хв. Скоротіть час перебування в душі, уменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.

Бережіть енергію. Виробіть звичку вимикати світло, залишаючи приміщення на довше, ніж на 15 хвилин. Використовуйте енергозберігаючі лампи, які служать в 12 разів довше і споживають на 80% менше енергії. Вимикайте з розетки непотрібну техніку, таким чином, Ви заощадите до 40% даремно витраченої електроенергії.

Економ-режим. При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.

Про папір. Економте папір: друкуйте з двох сторін, використовуйте чернетки. Економія 25 пачок паперу врятує одне вирубане дерево! Віддавайте перевагу паперу, вибіленому без хлору (з маркуванням PCF) та виробленому з контрольованих насаджень (з маркуванням FSC).

Про машину. Купуйте економічну машину. Регулярно міняйте фільтр і качайте шини. Такі дії збільшать кількість кілометрів на літр бензину. Читачі дитячої бібліотеки №40 вибирають екологічні види транспорту ,наприклад велосипед!

Про чистоту. Звичайні миючі засоби містять фосфати, які, потрапляючи у водойми, сприяють бурхливому «озелененню» води. Також фосфати не проходять через фільтри і можуть знову потрапляти в наш будинок через систему центрального водопостачання.

Про харчування. Відмовтеся від фаст-фуду, готуйте вдома і вечеряйте разом всією сім’єю. Вибирайте продукти харчування місцеві (так витрачається менше палива на транспортування), сезонні і, по можливості, органічні.

Посадіть дерево і підтримуйте людей, які зберігають і захищають наші ліси. Дерева поглинають тонну СО2 протягом свого життя, очищуючи повітря. Дерева також забезпечують тінь і скорочують витрати на роботу кондиціонера від 10 до 15%.

Еко-фішки. Не проходьте повз різних еко-предметів, наприклад: зошитів або туалетного паперу з переробленого паперу, біо-пакетів для сміття, що розкладаються протягом 3 років.

Будьте винахідливі. Не поспішайте викидати або купувати що-небудь нове. Ввімкніть уяву і подаруйте старій речі нове життя.

Про бібліотеку. Приходьте до бібліотеки у нас є книжки на екологічну тему,проводяться заходи,флешмоби тощо.Діліться інформацією яку здобули з батьками,друзями,знайомими!

І наостанок, полюбіть природу. Так, Ви захочете захищати її і зрозумієте, що кожна Ваша дія має силу!І в людства буде шанс побачити бегемота не тільки на майстер класі!

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.