Він сонця син – наш український млин

IMG_0002  IMG_0006

Масляну святкували, Люту зиму проводжали. Були танці, були співи Та й млинці усім на диво. Ой, яке ж то гарне святоВас дозвольте привітати!

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам? Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець

В наш час сирна седмиця не має чіткої дати святкування, адже залежить від найголовнішого християнського свята Великодня та передує семитижневому посту. У 2018 році масничний тиждень розпочнеться 12 лютого і триватиме до 18 лютого. Сім днів поспіль дозволено вкушати масло, рибу, яйця та молочні продукти. Така їстівна розкіш відобразилася у назві свята – Масляна.

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. А тому ми запросили відсвяткувати свято  Масляної за древніми обрядами та разом з учнями 3-Б класу школи №17  популяризувати традиції та культуру нашого  народу – нащадків князів київських!

IMG_0016   IMG_0028

IMG_0033   IMG_0038

IMG_0045  IMG_0061

IMG_0074  IMG_0078

 

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.