Родовід книги «Іван Котляревський: українська спецоперація «Енеїда»

Люди, пам’ять про яких живе й житиме століттями, були непересічними й яскравими. Ми хочемо нагадати про Івана Котляревського – класика української літератури, письменника, поета, драматурга, громадського діяча, який народився 9 вересня 1769 року. З його поеми «Енеїда» фактично розпочалося формування літературної української мови на основі живої народної мови. 6 грудня у бібліотеці-філії №40 відбувся захід присвячений письменнику та його найвідомішому твору. Відвідувачі малу змогу дізнатися нові та невідомі факти з життя письменника та взяли участь у обговоренні цікавих подробиць літературного шедевру. Читачі грали та змагалися у літературні та інтелектуальні змагання присвячені Івану Котляревському та його «Енеїді»

   Поема стала першим твором української літератури, написаним живою народною мовою. Над цим твором письменник з перервами працював близько 30 років. Твір з легкістю пройшов цензуру, бо його сприймали як легкий та жартівливий. Та насправді Котляревський заклав у нього глибший зміст. Література часів Котляревського – це непересічна скарбниця творчості, яка започаткувала новий етап української літератури. Цей період відзначився народженням унікального літературного жанру – народної комедії.

   Серед поціновувачів його творчості – Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Михайло Коцюбинський. Кажуть, що примірник твору також був у особистій бібліотеці Наполеона I Бонапарта.

 Але найважливіше, що ми й зараз так само із захватом читаємо його «Енеїду» чи дивимось за нею мультфільми, занурюємось у «Наталку-Полтавку» чи «Москаля-чарівника» – хто у книгах, хто у фільмах, а хто й у театрі; хтось навіть знає, що він не тільки ці твори написав, а й ще кілька, а хтось їх навіть і читав! І всі ми чудово пам’ятаємо, хто перший підняв нашу українську мову до літературних висот. Іван Котляревський, неперевершений майстер слова, зумів здивувати та зачарувати своїх читачів. Його твори, такі як “Наталка Полтавка” та “Енеїда”, відкривали нові горизонти для української літератури. Вони стали свідченням творчого генія, який не лише збагатив нашу мову, але й відкрив нові можливості в українському національному самовизначенні.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.