Бібліотечний дайвінг: Я риба на прізвисько пила, пилю , що в океані попадеться.

Повідомлення про морських мешканців

Більше 2/3 поверхні планети покрито океанами і морями. У морських водах вирує життя: тут мешкають і мікроскопічні організми, і великі мешканці, так як китова акула, синій кит. Примітно, що всі морські тварини прямо або побічно залежать від планктону, яким вони харчуються. Він лежить в основі морського харчового ланцюга. Підводний морський світ досить різноманітний. На багатометрових глибинах мешкають мальовничі тварини з різноманітною формою тіла, плавниками, візерунками на тілі, забарвленням. Мешканців морів ділять на такі групи – ссавці; безхребетні; черепахи і змії; ракоподібні і риби.

Риба прилипала:

Цей мешканець морських глибин харчується падаллю, прикріплений до тіл риб великих і тварин за допомогою своєрідних присосків. А після вечері господаря, рибка харчується його залишками. Такий спосіб пересування дуже зручний для довгих подорожей. Незвичайна присоска розташована на голові у риби і є видозміненим плавцем. За своїм бажанням риба-причепа може як відокремиться від старого господаря, так і вибрати нового.В Австралії цих морських мешканців використовують для лову великих морських черепах. Як тільки мисливці помічають таку недалеко він поверхні, вони випускають у воду рибу-прилипали, її хвіст попередньо обмотаний міцною волосінню.

Морський анемона і риба клоун – будинок під захистом отрути:

Морські анемони дуже отруйні, їх щупальця вбивають маленьких рибок, які потрапили до них.Однак тільки одній рибці вони не страшні, це рибка-клоун. Живе вона серед щупалець морських анемона. Захистом рибку-клоуна слиз особлива служить. Отруйна укриття анемони рятує рибку від хижаків. У свою чергу, яскрава рибка служить приманкою для безлічі рибок, які потрапляють в пастку анемони і самі стають жертвою.Таке взаємовигідне співробітництво зберігають життя рибку і забезпечують постійне харчування морським анемонам.

3 жовтня 2023 року у молодшому відділі нашої бібліотеки відбувся захід на морську тему, на якому були присутні учні 22 школи- ліцею, 2-Б класу із своїм класним керівником Кришталь Іриною Леонідівною. Школярі ознайомились з книжковою виставкою по темі, дізналися багато цікавих фактів про жителів морських глибин, відгадували загадки, дивилися відеоролік по темі, грали в рухливі ігри. Прийняли участь у майстер-класі по виготовленню золотої рибки. З задоволенням малювали крейдою на асфальті свого улюбленого мешканця та придумували йому і”мя. Час сплинув весело, непомітно та з користю!

Захід підготувала і провела  бібліотекар Санду Олена Валеріївна.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.