Історична постать: «Анна Ярославівна – український акцент Європи»

Ще той папір від часу не зотлів
і пам’ятка лишилась людям здавна,
де за неграмотних французьких королів
підписувалась Ганна Ярославна.
Ліна Костенко

Сьогодні, незважаючи на складні умови, діти Одеського ліцею №17 на заході, який провела Руденко Юлія, дізнались багато цікавого зі сторінок української історії. А саме, про таку відому історичну постать, як Анна Ярославна. Бібліотекар зробила історичний екскурс навіть під час тривоги, коли знаходились в укритті. Учні із задоволенням відповідали на питання Юлії, дискутували та задавали питання за темою уроку. Історія може бути цікавою. Ми маємо унікальну історичну спадщину, бо такі люди як королева Анна та Ярослав Мудрий творили не тільки історію нашої країни, а ще й приймали участь у міжнародних подіях.      

     Київська Русь – могутня держава, розквіт якої припадає на кінець Х – початок ХІ століття. Одним з правителів, які привели країну на цю вершину, був Ярослав Мудрий. За часи його правління поширилось та зміцніло християнство, створювались літописи і розвивалось іконописання, відкривались школи та бібліотеки, а також на церковнослов’янську мову було перекладено безліч книжок.  Саме в цей час піднесення народилася, напевно, найвідоміша дочка правителя, Анна Ярославна. Разом зі своїми братами та сестрами, княжна отримала хорошу освіту.  Коли дочка виросла, великий князь став обирати для неї гідну партію. Ярослав був мудрим політиком і хотів за допомогою шлюбів власних дітей з європейськими монархами укріпити зовнішньополітичні зв’язки. Довго вагався князь, та французький король Генріх І своєю наполегливістю виборов згоду на шлюб із Анною.

   Французи любили Анну і називали її Руда Агнеса. За грамотність недоброзичливці часто називали її відьмою. Анна Ярославна залишила по собі багато легенд та переказів, які дотрималися до наших днів. Наприклад, говорять, що вона вміла перетворюватися на лебедя і літати у небі, а також що могла виліковувати хвороби.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.