Боротьба смаків: “Борщ, як національний символ України”

Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.
Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв.
Борщ – одна із найпопулярніших українських народних страв. Спосіб приготування борщу в різних областях нашого краю має свої  особливості.
ЮНЕСКО вніс борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини.

Борщ – це символ родинного тепла та сімейної злагоди. Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця немає обіднього столу без миски українського, або, як ми кажемо, червоного борщу!

Між тим, історія борщу дуже дивна. Історики вважають, що у приготуванні перших страв наші далекі предки, прабабусі, виявляли дивовижну винахідливість. Перша рідка їжа називалась «волок». Це і був прототип борщу!
Іван Котляревський у своїй книзі «Енеїда» писав про конопляний борщ: «українцю без борщу просто неможливо, коштує не поїсти його три дні, як організм починає протестувати, і все тіло охоплює моторошна ломка».

Для популяризації традицій української кухні, збереження старих та створення нових традицій українського народу й основи національної гордості в кулінарії, ми запросили на захід, до бібліотеки №40, улюблених читачів. Присутніх чекав короткий екскурс в історію української кухні, книжкова виставка та тематична вікторина. Разом з Оксаною Підіпригорою присутні долучилися до процесів приготування усіх інгредієнтів до страви. Звісно ж, відразу й скоштували плоди своєї праці. Завершальним був фільм «Борщ. Секретний інгредієнт», який доречно закріпив почуте й побачене. До нових, смачних зустрічей у бібліотеці!

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.