«Оптика для ОПТИМІСТІВ»

Дитяча жага до експериментів просто безмежна! Їм усе потрібно спробувати, розібрати, змішати. В бібліотеці –філії № 40  спрямували  любов до дослідів у пізнавальне  русло! 13 квітня пройшов щорічний науковий фестиваль «Під яблунею Ньютона»! В рамках фестивалю локація «Оптика для ОПТИМІСТІВ» для дошкільників та читачів 1,2 класів  була підготована виставка  «Книжкова веселка», розповідь про атмосферне  оптичне явище веселку або райдугу, провели з юними читачами низку  веселих експериментів «Веселка у бібліотеці». За початковими літерами приказки «Часто Ослик Жадав З’їсти Груду Солодких Фруктів» читачі запам’ятали назви й послідовність кольорів!
На згадку про фестиваль залишився магнітик-веселка зроблений власноруч.

А ви знаєте як утворюється веселка?

Після дощу, поки маленькі краплі води ще втримуються потоками повітря, промені сонця проходять крізь них, переломлюються, відбиваються й повертаються до нас під кутом 42 градуси. Коли сонячні промені проходять крізь краплі, то світло розкладається на кольори спектра від червоного до фіолетового. Прийнято вважати, що веселка складається із семи основних кольорів: червоного, помаранчевого, жовтого, зеленого, блакитного, синього й фіолетового. Чим більші краплі води, тим яскравіший і насиченіший колір веселки.  Веселку  можна побачити й уночі, але тоді вона буде менш яскрава, тому що місячне світло менш інтенсивне, ніж сонячне.
Звичайно, веселку можна побачити не лише після або під час дощу: вона утворюється  біля водоспадів, фонтанів, на тлі кожної, зокрема й, штучно створеної завіси води.
Людство пов’язує веселку з безліччю повір’їв і легенд. Але читачі дитячої бібліотеки №40, точно знають, що веселка – це одно з найкрасивіших атмосферних оптичних явищ!

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.