«Освіторія, або просто про силу тяжіння!»

Гравітація – це таємнича сила, яка змушує все падати до Землі. Але що це таке?
Виявляється, всі об’єкти, як Земля та Сонце, мають набагато більше сили тяжіння, ніж інші.

 Гравітація в перекладі з латинської мови на українську мову означає «тяжіння». Наша Земля має силу тяжіння, гравітацію, завдяки якій все, абсолютно все і все тримаються на її поверхні – живуть люди і тварини; ростуть дерева і квіти; вода не вихлюпується з морів, озер, річок і калюж; стоять будинки; літаки і вертольоти, літаючи, все одно не відриваються від землі; дитина, підстрибуючи, не відлітає в космос, а знову стає на ноги на землю і так далі.
А ще сила тяжіння залежить від ваги будь-якого предмета. Чим важче цей предмет, тим більше гравітація. Це також залежить від того, наскільки ви близькі до об‘єкта. Чим ближче ви, тим сильніше гравітація.
Перша людина, яка впустила щось важке на палець ноги, знала, що щось відбувається, але гравітація вперше була математично описана вченим Ісааком Ньютоном.

Молодий вчений, гуляючи в яблучному саду, побачив в денному небі місяць. Яблуко, зірвавшись з гілки, впало на землю. Ньютон бачив, як воно падає. Він працював в цей час над законами руху і знав, що фрукт впав під впливом гравітаційного поля планети. Також Ісаак знав, що Місяць по орбіті обертається навколо Землі, але якась невідома сила не дає йому впасти у відкритий космос. І порівнюючи падіння яблука з Місяцем, вчений висунув теорію про те, що сила, яка змусила яблуко впасти на землю і тримає Місяць на своєму місці – одна і та ж. Так він і відкрив закон всесвітнього тяжіння.
 На щорічному фестивалі «Під яблунею Ньютона», який відбувся в дитячій бібліотеці №40, діти на прикладі гри «Джанго» зрозуміли, як діє сила тяжіння. Та завзято приймали участь у батл-турнірі.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.