Літературний портрет «Душею щира Українка»

Так! я буду крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Буду жити! Геть, думи сумні!

Винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивами. Видатна українка писала в найрізноманітніших жанрах: поезії, лірики, епосу, прози, публіцистики. Лесю Українку називають найславнішою українською поетесою за її творчий доробок, палкий патріотизм і громадянську позицію. Вона виступала послідовним та енергійним борцем за долю українського народу. Поетеса привнесла в українську літературу багатий духовний світ своїх героїв – людей з допитливим розумом і палким серцем. Могутній талант, відданий служінню народові, глибоке проникнення в найістотніші питання доби, висока професійна культура – все це поставило Лесю Українку в ряди найвидатніших поетів світу.
Окрім рідної української, вона вільно володіла мовами: німецькою, французькою, латинською, давньогрецькою, італійською, англійською, іспанською, російською, польською, болгарською, вільно читала твори чеських і словацьких письменників. Про глибокі знання античної літератури засвідчують поезії «Орфеєве чудо», «Ніобея», «Сафо». Визначний внесок у розвиток світової культури зробила Леся Українка і своїми перекладами творів письменників багатьох літератур українською мовою.
Боротьба і праця. Такий був зміст усього життя мисткині, життя, гідного подиву і захоплення. Твори Лесі Українки перекладено мовами багатьох народів світу, зокрема російською, грузинською, німецькою, абхазькою. Поетеса піднесла не небувалу височінь чистоту української мови й енергію вислову в поезії.
В її пам’ять споруджено багато пам’ятників  та музеїв по всьому світу.  Зокрема, відкрито музей у грузинському місті Сурамі, де вона мешкала в останні роки життя. Ім’я Лесі Українки присвоєно багатьом театрам, інститутам, бібліотекам, школам, вулицям. Кращими митцями світу створюються балети, романси, пісні на тексти поезій Лесі Українки, художниками ілюструються її твори.
25 лютого 2021року бібліотекарі  філії №40 завітали до шкільної  бібліотеки школи №17 на зустріч з читачами, учнями 8-А класу з приводу 150-річчя від дня народження видатної української письменниці Лесі Українки.
Діти з цікавістю слухали про життєвий  та творчий шлях Великої Українки. Фільм доповнив літературний портрет мисткині. Розподілившись на команди, слухачі захоплено складали пазли з віршів Лесі, потім читали вірші, а наприкінці усі бажаючі відповіли на запитання Всеукраїнського соціологічного опитування «Леся Українка – неосяжність особистості».

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.