«Головоломки професора Головоломкіна»

       У 18 столітті у Лондоні проживав відомий гравер Джон Спілсбері, який займався виготовленням географічних карт. У 1760 році йому на думку спала оригінальна ідея – він виготовив дерев’яну карту світу, розпилявши її на безліч шматочків неправильної форми.    На уроках географії учні повинні були скласти докупи окремі шматочки розпиляної карти.   Так виникли перші пазли (в англомовному варіанті термін «puzzle» означає «загадка», «головоломка»).
Незважаючи на надзвичайно високу ціну, яка доходила до суми місячного окладу середнього лондонського робітника, перші пазли дуже добре розкуповували.
Серед тих, які були найбільш популярними в цей час – портрети багатих людей, картини великих битв, сюжети з Біблії, хронологічні події.
 Лише в кінці 19 століття, з розвитком технологій, дерев’яну основу замінили на картон, що одразу ж привело до суттєвого здешевлення вартості головоломки. У 1909 році компанія Parker Brothers першою розпочала фабричне виробництво пазлів, які набували все більшої популярності в усьому світі як серед дітей, так і серед дорослих.
   У наші дні окрім класичних пазлів виготовляють тривимірні, голографічні, м’які, віртуальні, фотопазли, проводяться регулярні чемпіонати по збиранню пазлів та влаштовуються online-змагання. Для людей, що зробили значний внесок у розвиток популярності головоломок, існує спеціальний приз – міжнародна премія імені Спілсбері, яку у 2007 році здобула американка Енн Вільямс за написані нею дві книги з історії пазлів та деякі статті про вплив головоломок на масову культуру.
До нас в бібліотеку завітали юні читачі на веселий час, присвячений Всесвітньому дню пазла або головоломки. Дітям було цікаво дізнатися про історію виникнення головоломок. З захопленням вони складали різноманітні пазли. Потім були змагання і роз’єднання металевої головоломки.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.