«Козаку найперше –воля козаку найперше-честь»

14 жовтня- День українського козацтва.
До бібліотеки завітали читачі, яким ми розповіли про славне минуле історії України.
Історія України – це значним чином історія визвольних воєн запорозького козацтва. Запорозька Січ – це легендарне явище в історії України. Це символ мужності й незламності українського народу. Наші пращури були козаками. На островах, що лежали посеред бистрої води, вони заснували Запорозьку Січ.
За Дніпровськими порогами,
За південними дорогами,
За степами за широкими
Наші прадіди жили.
Мали Січ козацьку сильную,
Цінували волю вільную,
Україну свою рідную,
Як зіницю берегли.

   Ясною рисою вдачі запорозьких козаків була їх добросердність, безкорисливість, щирість, вірність у дружбі, яка вельми високо цінувалася на Запорожжі. А ще уславилися вони почуттям гумору. У вільній від походів час козаки любили, лежачи на животі, побазікати, послухати розповіді інших, а часом і затягнути козацьку пісню.

  З незапам’ятних часів в Україні козаки славилися силою, спритністю, мали гостре несхибне око, розумні голови.  Тому ми разом з читачами уявили собі, що перенеслися на кілька століть назад, опинившись серед заплави Дніпра, на славнозвісному острові Хортиця. У козацькому колі були влаштовані змагання ерудитів. Запросили дітей до участі у конкурсах: «Перевага рук», «Намалюй козака», «Медичний». Згадавши історичне минуле, вони відповіли на цікаві запитання вікторини, присвяченої козацтву та Запорізькій Січі.
Усі ми знаємо, що козаки були дуже сміливі і спритні. Після заходу наші читачі впевнилися в тому, що козаки були добрими вояками, вміли постояти за себе і мали гострий язик.



This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.