Релакс-тайм: «Hello, витинанки»: до Дня вирізання сніжинок

Зима – дивовижна пора року! А скільки радощів та яскравих емоцій приносить малечі та дорослим новорічні свята! Готуються подарунки, прикрашається оселя ялинкою, вогниками, кульками, гірляндами. А в давнину люди прикрашали свою оселю витинанками, тобто вирізали ножем або ножицями орнаментальні прикраси з паперу.

    У класичному значенні витинанки набули широкої популярності в Україні в ХІХ-ХХ столітті. На Поділлі витинанки використовували як фіранку для дверей, вікон або як своєрідні шпалери. На Прикарпатті ними оздоблювали стіни навколо вікон і сволок. Десь прикрашали ними стіни, полиці, грубки та печі. Виготовляючи витинанки, народні умільці відображали життя та побут українців: як проходять свята, весілля, родини, хрестини; зображали тварин, людей та ангелів; геометричний та рослинний орнамент. І головне, що все це робилось з любов’ю, віддаючи весь талант та майстерність. 

    У нашому ХХІ столітті інтерес до витинанок не зник. Жодне новорічне свято не обходиться без паперових сніжинок, витинанок із зимовими та різдвяними сюжетами. А взагалі витинанки за художніми та технологічними особливостями поділяються на: ажурні, силуетні, одинарні, складні, багатоколірні. За формою можуть бути різноманітними та нагадувати квадрати, кола, ромби, овали, смужки. 

    Витинанка – ажурне вирізування – вид українського народного декоративного мистецтва. Назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Витинанки вирізаються ножицями та ножем з білого або кольорового паперу. У давнину такі вироби використовували для оздоблення стін, вікон, печей. Зазвичай, традиційна витинанка містить сюжет.

   Витинанка – один з найулюбленіших декоративних прикрас у народній оселі. Сучасна витинанка знайшла себе у новому призначенні – декор у інтер’єрі, листівки у техніці витинанки. І дорослі, і діти з захопленням ріжуть папір, чекаючи останньої миті – розгортання листа.

     В дитячій бібліотеці №40 зібралися маленькі читачі, щоб спробувати виготовити новорічну витинанку. Кожен з дітей з задоволенням прийняв участь в майстер класі та власноруч вирізав сніжинку. Користувачі бібліотеки дізналися багато нового із історії витинанки та познайомилися з книжковою виставкою « Новорічне сяйво».

    Сучасна бібліотека створює творчий простір для розвитку своїх користувачів, в якому кожен має змогу обрати собі справу до душі, знайти нових друзів, провести вільний час цікаво, весело, креативно та з користю.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.