Фарбований гармидер «Казковий будиночок Франкових героїв»

«Література – се найвищий вицвіт людської цивілізації, найкраще її мірило».

  Саме так вважав один із найвидатніших, поетів і письменників України, Іван Франко. І хіба можна з цим сперечатися? Тим паче, що це слова людини, яка за своє життя досягла чимало! Франко був не тільки талановитим автором, а й літературним критиком, публіцистом, науковцем, громадським та політичним діячем. А його творчий доробок лише за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Тільки уявіть собі! І коли лише він усе це встигав?

  Без сумнівів, Іван Франко — різнобічно обдарована людина. Він збагатив українську культуру, підніс її до рівня європейської творчості. Літературний здобуток Івана Франка — це ціла епоха в українському письменстві. Літературознавча праця Івана Франка сприяла розвитку української літератури, а його переклади презентували українському читачеві найкращі досягнення світової культури.

  Іван Якович Франко без всяких заперечень – знакова постать не лише української, але й світової історії та культури.

  Видатний український поет Іван Франко народився 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині. Всі ми звикли бачити в ньому, впершу чергу, українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча, але, попри це все, він був також людиною, людиною цікавою та неординарною.

  Доля подарувала Франкові майже 60 років життя, 40 із них письменник присвятив активній творчій діяльності. За весь цей час український геній написав 6000 творів. Що це означає?

  А от що: кожні два дні на світ з’являвся новий твір — вірш або новела, роман чи оповідання… За роки активної праці з-під пера Івана Франка вийшло 220 видань, тобто 5-6 книг у рік. Важко уявити, як це йому вдавалося. Грандіозна працездатність Франка не лишає сучасним письменникам шансів перевершити його рекорд.

  Твори Івана Франка перекладені багатьма мовами світу.
  Величною є постать Івана Яковича Франка в українській літературі, історії та культурі. Його ім’ям названий Львівський університет, Київський драматичний театр, багато установ освіти, науки, культури в Україні та за кордоном.

  У літературній спадщині Івана Франка особливе місце займають казки для дітей. Дуже популярна його збірка « Коли ще звірі говорили». Герої  цих творів – хитра Лисичка, хижий Вовк, мудрий Їжак та інші.

    Іван Якович Франко знав багато казок і байок, які розповідав своїм дітям. Його казками про звірів, що розмовляють, про хитрого Лиса, що виходив  сухим з води за будь-яких обставин, зачитується не одне покоління читачів.

   Іван Франко любив дітей. З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов’ю

ставився письменник до малечі. Це була любов, зіткана з найніжніших людських почуттів. Де б він не зустрічав дітей, завжди знаходив час з ними поговорити, послухати їхні розповіді. Діти для нього були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало його серце.

В дитячій бібліотеці №40 відбувся захід присвячений творчості Івана Франка. Бібліотекарі підготували книжкову виставку «Казковий будиночок Франкових героїв». Дітям було цікаво дізнатися про життя та творчість письменника, згадати героїв казок та переглянути мультик «Фарбований лис».

Вже не одне покоління читачів виросло на повчальних казках Івана Франка. Його твори не застаріють ніколи. Адже за цікавими сюжетами про звірів криється правда життя, дії та поведінка людей у будь-які часи. 

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.