Бібліо-майстерня:”День веселих витівок” (До всесвітнього дня орігамі)

Знайомство з орігамі слід розпочинати з стародавньої історії. Саме там, в стародавньому Китаї, в 105 році н. е. з’явилися перші послання для виникнення орігамі – мистецтва складання улюблених фігурок з квадратного аркуша паперу без використання ножиць та клею.

У перекладі з японської «орігамі» означає «складений папір», у країні висхідного сонця мистецтво орігамі називають мистецтвом цілого листа. Це одне з найголовніших правил орігамі – не додавати і не віднімати нічого зайвого. Це закон, якого дотримуються вже багато століть всі художники орігамі. Завдяки цьому даний вид мистецтва вже тисячоліття вважається самим незвичайним і оригінальним.

З’явилося орігамі майже відразу після появи паперу в Японії. Саме японці, а не першовідкривачі нового писального матеріалу – китайці, здогадалися використовувати папір як сировину для декоративних прикрас і виробів.

У монастирях з паперу вперше почали складати незвичайні фігурки. Вони символізували різних богів, тварин, людей, навіть пори року та природні явища. А так як порвати аркуш паперу вважалося страшним гріхом, лист завжди використовувався цілком. Поступово суворо регламентоване число церковних фігурок почало зростати, техніка відшліфовувалася і ставала справжнім мистецтвом.

Масовість мистецтва орігамі придбало лише у дванадцятому-тринадцятому століттях. Коли папір поширився по всьому світу, коли ціни на нього значно впали і зробили цей матеріал доступними. Потроху фігурки з паперу покинули межі храмів і монастирські стіни і стали відігравати значну роль у побуті мирських людей.

Незабаром паперові фігурки стали використовуватися і в повсякденних церемоніях – під час весільних церемоній і святкових маніфестацій, а не тільки в таємничих божественних обрядах. Через деякий час фігурки орігамі стали використовувати і в якості прикрас для дому.

Після деякі майстри навчилися писати і ховати у фігурках послання, які могла прочитати, не порвавши, тільки людина, посвячена у таємницю орігамі. Для таких посланнь часто брали красиві форми птахів, метеликів, квітів або простих абстрактних геометричних фігур.

Але найчастіше використовувалася форма журавля, який спрадавна в Японії вважався символом довголіття та щастя. Така фігурка називалася цуру. З тих далеких часів і донині журавлики є для орігаміста дуже важливим і світлим знаком. А не так давно журавлик придбав і нове значення. Він став символом позбавлення від атомної загрози і променевої хвороби.

Цей світлий птах, якого так не складно виконати з паперу, є впродовж багатьох століть зображенням свободи і надії. Можливо саме зв’язок птиці з небом, а також її величавість і граціозність послужили цьому.

Мистецтво складання фігурок з паперу швидко закріпилося у феодальній Японії. Володіння папером, як матеріалом для створення різних форм, стало необхідною ознакою гарного смаку, грамотного виховання і зразкової освіти. Бути вчителем з паперової пластики стало почесною посадою. А заможні батьки не скупилися на зарплату, наймаючи орігамі-майстрів у вчителя своїм дітям.

Японія по праву заслужила звання країни – прародительки орігамі. Саме тут була створена орігамна «абетка». Японія є законодавицею всіх класичних принципів орігамі, саме тут знаходиться класична школа цього мистецтва. Саме японські фундаментальні фігурки використовуються до цих пір. Згодом з’явилися найрізноманітніші школи та напрямки орігамі. Але всі вони беруть свої витоки саме в Японії.

 Яка користь орігамі для дітей? Орігамі дозволяє дітям оцінити можливості своїх рук, допомагає придбати дуже важливі навички: терпіння , працьовитість , посидючість . Розвиваються креативне і просторове мислення, дрібна моторика пальців, координація рухів, уяву. Дитина краще сприймає точні знання, наприклад в області геометрії. На практиці вивчає, що таке діагональ, кут, вершина, медіана, крім того поліпшується зорове сприйняття геометричних фігур. У процесі створення фігурки орігамі підключається уява, аналітичне мислення, кмітливість, виробляються стратегії вирішення логічних завдань. Це дуже важливо для розвитку дитини.

 Все що потрібно для занять орігамі – папір, ножиці, бажання і трохи терпіння. Якщо ви будете уважно слідувати інструкціям, то орігамі стане дуже корисним і цікавим заняттям!

В дитячій бібліотеці №40 відбувся захід присвячений дню орігамі. Читачі бібліотеки дізналися історію виникнення паперу, де з’явилось мистецтво орігамі та його техніки. А також долучились до мастер класу по виготовленню орігамі. В кожного на згадку залишилась цікава фігурка.

Запрошуємо до нашої бібліотеки, у нас завжди цікаво.

Бажаємо успіхів у творчості!

Захід підготувала і провела бібліотекар Таран Л.М.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.