Ескізи дивовижного життя: « Він писав серцем»

    Володимир Рутківський – письменник, який робить читачів щасливими.

 Життя письменника є прикладом постійного долання несприятливих обставин. Народився 18 квітня 1937 року у сім’ї вчителів. У характері письменника переплелися польський гонор батька та козацька міць матері. Вищу освіту Рутківський отримував спочатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, потім перевівся до Одеського політеху, працював на Одеському суперфосфатному, проте незабаром зрозумів, що справжнє його покликання – література.

У 1967-1968 – кореспондент одеських газет «Январец» та «Трибуна студента».

1968-1973 –редактор Одеського обласного радіо.

З 1978 до 1979 штатний сценарист Одеської кіностудії.

1981-1984 –  інженер Одеського заводу «Мікрон».

1991-2001 – завідувач відділом одеської обласної газети «Одеські вісті».

Починав як поет, а потім вирішив писати для дітей. Вірив, що тут свободи буде більше. За радянських часів його звинувачували в українському націоналізмі, його твори відмовлялися друкувати. Мешкав в Одесі, писав романи для дітей та юнацтва, серед яких – «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Щирик зі Змієвої гори», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» (1– «Джури козака Швайки», 2 – «Джури характерники», 3 – «Джури і підводний човен» та № 4 «Джури і Кудлатик») та ін. Перша журнальна публікація «Джур» відбулася ще 1995 року в «Однокласнику». За 12 років текст так нікого і не зацікавив! І лише 2007 року книгу видали повністю : «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), став переможцем книжкового рейтингу від «Літакценту», роман «Джури козака Швайки» названо «Книжкою року– 2009».

Від перших років життя Володимира цікавила історія, «дитинство моє минуло над Сулою, поміж Руссю і Диким степом. Саме в наших місцях зупинявся князь Ігор перед невдалим походом на половців. І з полону тікав теж через наші місця. У наших місцях бився Наливайко, неподалік народився Морозенко — той самий, за яким плакала Україна. Тож жити поза історією я просто не міг». В рідному селі Велика Буримка на Черкащині Володя зі своїми товаришами-школярами розкопав первісну стоянку кінця ашельської (близько 300 тисяч років тому) епохи. Це відкриття було таким вагомим, що відомий академік Іван Шовкопляс заніс стоянку до значних історичних відкриттів. Цей випадок справив вирішальний вплив на вибір життєвого шляху хлопця. І хоч археологом, як мріяв Володя, стати йому не судилося, захоплення історією Батьківщини залишилося назавжди і перелилося у пригодницькі історичні романи та повісті.

Лауреат премій Миколи Трублаїні, Лесі Українки, Міжнародного освітнього фонду  Ярослава Мудрого, лауреат Національної премії України Тараса Шевченка  за історичну трилогію «Джури». «Джури козака Швайки» написано на українському історичному матеріалі, який з художнього погляду відтворено гарно і яскраво.

31 жовтня 2021 року Володимира Рутківського не стало.

Cьогодні 14 листопада у нашій бібліотеці №40 бібліотекар Чеботова Н.О. ознайомила читачів з біографією письменника та його творами. Діти отримали завдання розв’язати кросворд за твором В.Рудківського «Ганнуся». Той хто правильно його розгадає получить приз від автора кросворду, Чеботової Н.О., на наступному її заході у грудні місяці. І в завершенні заходу бібліотекар провів майстер-клас по виготовленню склянки з варенням.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.