Українська кухня в святах, обрядах, приказках.

Масляна, Колодій, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, традиційне східнослов’янське, у тому числі й українське свято, що відзначається протягом тижня (іноді трьох днів) перед Великим постом.  Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються ІV столітті н. е. (календарі із села Ромашки Київської області та із Лепесівки — сучасної Хмельницької області). Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Найбільш активного святкування Масляна  набула у ІХ-ХІІІ століттях, в часи і на теренах Київської Русі.     Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем М’ясниць. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.  Християнська церква додала Масниці у свій календар, проте свято так і не набуло християнського змісту. Починається святкування Масниці перед Великим постом, який триває 48 днів до Великодня.  Сиропусний тиждень складається з трьох частин: «зустріч» у понеділок, кульмінаційна точка або «перелом» у «широкий четвер» і «прощальна неділя».

IMG_0042  IMG_0025

IMG_0029 IMG_0034

IMG_0027 IMG_0038

Читачі школи №17 4-А класу завітали 5 березня  до нашої бібліотеки на свято, де дізналися багато цікавого про традиції нашого народу, грали , співали і пригощалися млинцями.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.