Світлофор три ока має!

ВЕСЕЛИЙ СВІТЛОФОР
image
Як по вулиці ідеш,
будь уважним, друже!
Під машину попадеш
— Небезпечно дуже!

 Як моргає світлофор
зелененьким оком,
мчи, неначе метеор,
ти стомильним кроком.

А якщо червоне враз
Спалахнуло світло,
зупинися, щоб в цей час
лихо не розквітло.

 «Будь уважним, не пустуй!
— жовте світло мовить.
— На дорозі той герой,
хто ворон не ловить!»

 Як здоровим хочеш буть
завжди і усюди,
правил руху не забудь,
що створили люди.
Вікторія Нич

Світлофор – це вже звичний всім нам пристрій, який регулює рух транспортних засобів і пішоходів. Світлофори бувають декількох видів: автомобільні, для пішоходів, для сліпих і дальтоніків, для велосипедистів, для маршрутних транспортних засобів, а також трамвайний і залізничний світлофор. Хоч вони й розрізняються за зовнішнім виглядом, але всі виконують одну і ту ж роль – несуть світлову інформацію.
Міжнародний день світлофора святкується у всьому світі 5 серпня, адже саме в цей день у 1914 році в США у містечку Клівленд було встановлено перший світлофор. Він мав ліхтарі двох кольорів, червоного та зеленого, а при перемиканні видавав звуковий сигнал.
 У перших світлофорах порядок кольорів був не такий, як зараз – зелений знаходився зверху, але в 1968 році було прийнято рішення Міжнародної конвенціїї по дорожньому руху встановити у всьому світі червоний сигнал нагорі.
Є й пам’ятки світлофора.
     Найзнаменитіший пам’ятник знаходиться в Лондоні. Він стоїть недалеко від “Canary Wharf” і схожий на дерево з встановленими на ньому світлофорами, і горить різними вогнями. Така пам’ятка є символом насиченого й бурхливого життя.
     В Україні перший світлофор був встановлений в місті Харкові у 1936 році. На сьогоднішній день в нашій країні нараховується більше 4,5 тис. світлофорних об’єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху.

  День народження світлофора – ще один привод нагадати дітям про те, як правильно поводити себе на дорогах.
DSCN7207  DSCN7202
DSCN7219  DSCN7221
Саме тому бібліотекарі молодшого відділу нашої філії завітали до дитячого садочка №269 , щоб нагадати дітлахам про це свято! Маленькі чомучки дружно відгадували загадки, читали вивчені вірші, переглянули виставу “Нові пригоди колобка, або як не попасти у біду”, брали участь у конкурсах на знання правил безпечного руху. Позитивні ємоції, отримані під час цього виховного заходу, віддзеркалювалися у дитячих посмішках, а набуті знання обов”язково допоможуть маленьким читачам безпечно і виважено почувати себе при переході доріг та перехресть.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.