Beauty Day: «…що є краса:»

За легендою, першим конкурсом краси стало змагання трьох богинь Гери, Афіни та Афродіти. Суддею вони обрали Паріса (людини), який і віддав головний приз – яблуко та звання Прекрасної – Афродіті. Саме з цього й розпочалася Троянська війна.
Тяга до прекрасного властива будь-якій людині. Щороку 9 вересня у всьому світі оспівують красу у всіх її проявах — для цього започатковано Міжнародний день краси. Протягом часів у кожного народу кожної країни формувалося своє уявлення про красу. Стародавні греки вважали красивими людей з ідеальними пропорціями та симетрією в тілі. Саме в цей час виникло поняття «квадрат стародавніх» — зростання людини дорівнює довжині її розкинутих убік рук. Стародавні римляни цінували тендітність і світлу, не зачеплену засмагою, шкіру — жінки уникали сонця і бинтували собі талію і груди, щоб зберегти стрункість. Середньовічна Європа – час, коли за красу можна було жорстоко поплатитись. Знамениті «полювання на відьом» загрожували вродливим дівчатам смертю — привабливість вважалася ознакою гріховності. В епоху Відродження вважалися прекрасними ті дами, чия шия була довгою і тонкою, чоло — високим і чистим, волосся — світле і хвилясте, постать — не худа, але й не надмірно повна. Жінкам того часу доводилося голити волосся над чолом, щоб візуально збільшити його, і на потилиці над шиєю, щоб вона здавалася довшою. У дивовижну епоху Рококо особливу увагу приділяли одязі та зачісці — перша має бути дорогою та пишною, друга — якомога складнішою. На головах красунь того часу часом зводили цілі конструкції сади, кораблі, квіткові кошики. Вже пізніше в моду увійшла стрункість і аристократична блідість — придворні дами довгий час мучилися корсетами і пудрилися отруйними свинцевими білилами.

У бібліотеці філ.40 відбувся захід присвячений Всесвітньому дню краси. Бібліотекар Руденко Юлія провела для читачів конкурси, вікторину та розповіла про різні стандарти краси різних часів та у різних народів.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.