“Ми не зложимо зброї своєї…Дужі в нас і біжання, і гнів”

У 2017 році виповнилось 100-річчя від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. Події визвольної боротьби, метою яких було політичне самовизначення українського народу у формі поновлення й захисту державності – безперечно є однією з найтрагічніших сторінок історії України. У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Перший раз на вулицях з’явилися жовто-блакитні прапори, перший раз залунала пісня «Ще не вмерла Україна».
Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура. Термін “Українська революція” був уведений в обіг самими учасниками подій. Таке означення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби.
З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності Президентом України 22 січня 2016 року підписано Указ № 17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років”, яким 2017-й проголошено Роком Української революції.
DSCN7672 DSCN7687
DSCN7699 DSCN7718
21 листопада в бібліотеці-філії №40, учні школи №67 мали змогу ознайомитись з представленою книжковою виставкою, послухати про видатних діячів національно-визвольного руху, розкрити соціальні, політичні та культурні аспекти революційного часу. Розповідь бібліотекаря Радзієвської О. М. дала читачам можливість глибше пізнати історію Української революції та етапи визвольної боротьби від минулих століть до сьогодення. А відеоряд, розкриваючий хроніку революційних часів доречно доповнив тематику зустрічі.
Якщо Вам захочеться поринути у вир історії, зрозуміти, більш дізнатися як вона творилася та хто її писав – чекаємо вас у стінах нашої бібліотеки.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.