«Моя квітуча Україна»

У кожного народу є свої символи. Рослинні народні символи українці вважали святинями свого народу. До рослинних символів відносяться калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці, вишня, соняшник, мальва. Вони здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.
Такі символи, як прапор і гімн України, офіційно визнані та охороняються Конституцією. Але існує й традиційна символіка народу, не затверджена документами, тим не менш вона теж є національним атрибутом. Саме до таких символів належить калина — не просто лікарська рослина, на які так багата наша країна, а овіяна легендами невід’ємна складова багатьох українських обрядів.
Здавна в Україні калина вважалася символом любові, щастя, краси, поваги. У національній українській символіці калина уособлює дівочу красу і вроду, жіночість, сімейне благополуччя й достаток. Може, саме звідси і народні епітети та порівняння: «дівчина, як у лузі калина»; «гарна, як калина»; «дівча виростає, як калина розквітає»…
Без образу калини неможливо уявити собі пісенної народної творчості. Не злічити пісень про цю рослину, самі лише назви яких настільки барвисті та милозвучні: «Ой у лузі червона калина».
Живе образ калини не тільки в піснях, а й у казках, легендах, прислів’ях та приказках.
Українці відтворюють ці символи у вишивці на сорочках, рушниках, у розписі посуду, в кованих виробах, у різьбленні, в барельєфному прикрашанні житла, у розписах печей у хатах, гончарних виробах, у гравюрах, а також в окремому виді української творчості – в писанках.
Читачам дитячої бібліотеки №40 у рамках святкування Великого Українського Дня була представлена тематична книжкова виставка. Слухачі дізнались багато цікавої інформації про Україну, що таке Конституція і для чого вона потрібна, легенди України та про художників. Та разом з бібліотекарем робили декупаж баночок з мотивами рослинних символів України. Адже творчість надихає, нагадує, як прекрасне те, що нам передали наші пращури.
Любіть  Україну,  як  сонце,  любіть,  
як  вітер,  і  трави,  і  води… 
В  годину  щасливу  і  в  радості  мить, 
любіть  у  годину  негоди. 
Володимир Сосюра

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.