Мистецтво каліграфії: «Тонким пір’інком у зошит»

   26 січня на заході мистецтво каліграфії «Тонким пір`інком у зошит» у ліцеї №17 бібліотекарі філії №40 – Підіпригора Оксана та Руденко Юлія розповіли учням 7-А класу, що у перекладі з грецької «каліграфія» – уміння красиво писати. Вона виникла тоді ж, коли зародилася писемність. Люди видряпували різні значки на камені. А перо й папір з’явилися набагато пізніше. Папір винайшли в Китаї. І саме ця країна вважається батьківщиною каліграфії.
День каліграфії нагадує усім про важливість ручного письма, несправедливо забутого сьогодні через велику кількість цифрової та друкованої інформації.

   Ініціатором Дня стала Асоціація виробників письмового приладдя, яка і проголосила дату “рукописного” свята.

    Кожна дитина пам’ятає свої свої перші писані букви. І усім дуже хочеться, щоб вони були красивими – каліграфічними. Що ж означає слово «каліграфія»?

   Дітям було цікаво дізнатися, що араби пишуть загостреною паличкою, у Західній Європі – спеціальними перами, у Південно – Східній Азії використовують пензлі, а також  що  означає слово «Ієрогліф» та «графологія».

        Сучасні графологи можуть відтворити портрет людини за 7 основними характеристиками: розміром літер, їхнім нахилом та формою, напрямком почерку, інтенсивністю натиску, характером написання слів і загальній оцінці почерку.

   Про зв’язок почерку з духовним світом і характером людини висловлювалися і Аристотель, і великі італійці епохи Відродження. У 1875 році французький абат Жан Іполит Мишонер вжив термін “графологія”, що позначає галузь знання про почерк і методи його дослідження у зв’язку з психічним станом особи.

   Східні народи вірять, що досконало написаний ієрогліф має магічну силу і приносить людині те, що означає.

 Діти відтворювали чудернацькі лінії для покращення якості почерку. У деяких випадках – дуже вдало з першої спроби! І побачили, що це можливо!

   Усі читачі мріють виробити гарний почерк, адже мистецтво каліграфії приносить ще й здоров’я!

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.