Новорічні витребеньки: «Історія виникнення ялинкової іграшки»

На календарі грудень і час прикрашати будинок до Різдва і зустрічі Нового року. А чи знаєте ви історію появи ялинкових іграшок? І чому саме такі форми іграшок, як ялинкові кулі, мають найбільшу популярність?

До нас завітали наші маленькі читачі, які дуже чекають новорічного дива та свята. Вони дізналися, коли та де виникли ялинкові іграшки, чим прикрашали ялинки, та які новорічні традиції в багатьох країнах світу. А також прийняли участь в майстер класі по виготовленню іграшки на ялинку, разом з Благодійним фондом «СпівДія Діти Одеса». І тепер кожного року прикрашаючи вдома ялинку, діти будуть згадувати нашу зустріч.

 Звичай прикрашати живу ялинку з’явився більш двох тисяч років тому у давніх кельтів. З допомогою дарів, розвішаних на гілках ялини і ялівцю, друїди залучали добрих духів і відганяли злих. І лише в 16 столітті в Європі з’явився звичай прикрашати різдвяне дерево тематичними святковими іграшками. При цьому європейці не ставили в будинок ялинки, а розвішували колючі гілки по периметру житла верхівками вниз. Влада неодноразово вводила заборони на подібні прикраси з-за псування лісів. Але в першій половині 17 століття звичай наряджати ялинку все-таки увійшов в моду.

Прикрашати ялинку почали в Німеччині у 16-17 ст, створюючи тим самим затишок у святкові холодні дні. Спочатку всі іграшки на ялинці були їстівні – яблука (нинішні кулі) уособлювали плід пізнання добра і зла, різні пряники – хліб для причастя. А ось зірка нагорі – символ Віфлеємської зірки, а свічки (нинішні новорічні гірлянди) – були символом янголів.

У наш час різноманітність ялинкових іграшок вражає. Такий розвиток відбувся, починаючи з 1900-х років, а у 2000-х просто навіть складно вигадати таку іграшку, якої ще не було.

У багатьох із вас вдома в коробках зберігаються сімейні реліквії, якими прикрашали ялинки ще бабуся та дідусь та батьки. Серед них можна зустріти і кукурудзу, і космонавта, і годинник.Наразі ялинкову моду диктують дизайнери. Щороку в моді новий колір.

 Новорічне свято, це, перш за все, красиве вбране новорічне дерево – ялинка, сосна або ялиця, та очікування новорічної казки, чарівництва, і виконання своїх найзаповітніших бажань у дітей та у багатьох дорослих, які готуються до самого радісного свята року.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.