Вітамінне рагу фактів: «Наввипередки за морквою»

Морква — це дивовижний продукт, який володіє величезною кількістю корисних властивостей. А чи не привід це зібратися у дитячий бібліотеці 40?

Діти, які приймали участь у соціокультурному заході, дізналися багато фактів про моркву! Та з користю провели час! Кожен з читачів мав змогу взяти активну участь у заході, бо конкурсів і активностей було досить! Серед них «Хапай морковку!», «Овочі проти фруктів», «Полювання на моркву»», «За морквою на ввипередки», «Вікторина від дядечка Мо».

Мета – підкреслити її користь для здоров’я. і включають популяризацію вживання моркви і рецептів на її основі. Бо морква не тільки смачний овоч, що підходить для різних страв, але й як корисна рослина, яка містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Так, у моркві містяться вітаміни PP, A, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка. Дітям рекомендують вживати більше моркви, так як вона захищає молодий організм від вірусів і запалень. Завдяки вітаміну А дітлахи швидше і краще ростуть. У них поліпшується стан зубів і кісток. При цьому солодкість коренеплоду робить його ідеальним перекусом для дітей. Морква містить бета-каротин, який є попередником вітаміну А. Лютеїн, що знаходиться в овочі, відіграє важливу роль для здоров’я очей. Морквяний сік рекомендується в якості загальнозміцнювальний засіб і джерела вітамінів. Він допомагає швидкому відновленню після перенесених вірусних захворювань. Цьому сприяє наявність вітаміну C в коренеплоді. У моркві міститься калій. Він дуже корисний для серця і судин. У коренеплоді міститься вітамін K2. Він відповідає за обмін речовин в кістковій тканині і запобігає вимиванню кальцію. З цією метою зміцнення організму треба включити моркву в свій звичний раціон.

Ще одним безперечним плюсом цього овочу є той факт, що вона здатна дуже довго зберігатися, при цьому зберігаючи у собі практично весь набір своїх корисних якостей. До речі, а ви знали, що морква не завжди була такою помаранчевою? Помаранчева морква, до якої ми звикли, не завжди була такою. Раніше вона була фіолетовою і не мала настільки вираженого смаку. Про існування моркви дізналися понад 4000 років тому. Тоді її вирощували не заради коренеплоду. У той час використовували тільки соковите бадилля і насіння. Перші помаранчеві сорти моркви були вирощені в Голландії в XVI столітті. З тих пір морква змінила не тільки колір, але і смак. Але все ж таки найкращий спосіб запам’ятати , цей день – задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон!

До заходу співробітники бібліотеки підготували тематичну виставку «Джерело корисних вітамінів», що є чудовим приводом дізнатися щось нове про цей чудовий коренеплод.

Похрумтіти цим життєрадісно помаранчевим овочем дуже корисно для вашого зору, печінки, шкіри, волосся, настрою, взагалі вашого всього. Запитайте будь-якого кролика!

P.S. Дякуємо нашим партнерам IsraAID Ukraine за матеріали, які були використані під час майстер-класу для учасників заходу.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.