Book-презентація: «На кордонах Київської Русі»

Сьогодні, 25 серпня 2023 р. у бібліотеці-філії №40 відбувся захід за твором Володимира Рутківського «Сторожова застава». Разом з Руденко Юлією діти дізналися ТОП-10 фактів з життя та творчості письменника, ознайомились з бібліографічним оглядом творчої спадщини та вирушили у віртуальну екскурсію за лаштунки зйомок фільму. А також у рамках проекту “Книга в кадрі” подивились однойменний фільм.

 Найвідомішим романом Рутківського є «Сторожова застава», яка вперше вийшла 1991 року в журналі «Однокласник», а потім була доповнена і двічі перевидана 2001 та 2012 року. Книжку було успішно екранізовано, у 2017 році.

    Книга «Сторожова застава» – історично-пригодницький роман справжнього майстра дитячої прози, видатного українського письменника Володимира Рутківського. Цим захоплюючим та колоритним твором автор довів: історія – це не нудне нагромадження фактів, а цікава і корисна наука, що відкриває нові горизонти для міркувань і пригод. У цьому впевнився п’ятикласник Вітько Бубненко, який дивним чином перетнув часові межі та, зайшовши до давньої печери у своєму рідному селі Воронівка на літніх канікулах, опинився у 1097 році.

  Якщо ви почнете читати «Сторожову заставу» Рутківського, відразу отримуєте можливість зануритися в історію, пережити справжні карколомні пригоди і навіть — особисто познайомитися зі славнозвісними богатирями: Олешком Поповичем, Добринею Микитовичем й Іллею Муромцем, справжніми русичами. Історія, звичайно, динамічна й про воїнів та хоробрість, але одного разу до неї зазирнувши, відірватися уже немає жодної можливості. Починаючи читати цей атмосферний твір, відразу відчуваєш себе поруч з головним героєм в самому епіцентрі подій тогочасної Київської Русі. Постійні набіги печенігів та половців, войовничість і безупинна військова підготовка дружинників, боротьба язичництва з християнством (хоча християнство вже було прийнято, язичницькі символи ще не полишали Русь). І в центрі цих яскравих історичних подій Володимир Рутківський поставив улюбленців усіх дітей – Іллю Муровця, Олешку Поповича та Добриню Микитовича, які в перших рядах боронили державу від ворогів.

   Роман це не лише цікава, а й корисна книга для дітей та підлітків. Вона пробуджує бажання вчитися, розкриває вітчизняну історію в найяскравіших фарбах, де історичні постаті – звичайні люди зі своїми емоціями та слабкостями, виховує патріотизм, сміливість, винахідливість.  Гумористична та легка манера написання твору дає можливість «проковтнути» його на одному диханні.

   «Сторожова застава» заснувала жанр фентезі в українському кінематографі. І початок видався напрочуд якісним. Окрім мальовничих кадрів казковою атмосферу робить і кольорове забарвлення стрічки, і стилізовані костюми, які можна довго розглядати, і локації зйомок. Масові сцени зроблені за всіма канонами – такого екшену український кінематограф ще не бачив.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.