Вишиваними шляхами «Як одягались наші прабабусі-історія національного українського костюму»: до дня вишиванки

Щорічно у третій четвер травня українці  відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. Доєдналися до цієї традиції і читачи та батьки дитячої філії –бібліотеки №40. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров’я та краси. Вважається, що орнамент вишиванки захищає від лиха, невдач та хвороб. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого. А ще в узорах вишивки жінки розповідали про свої думки й почуття, сподівання  на майбутнє. Що символізують кольори вишиванки? Білий — символ невинності та оберіг від нещастя, червоний — символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість, чорний — багатство і добробут, зелений — жіночий колір, синій — символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій, золотий або жовтий — символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства. Кожен українець має пишатися традиціями та звичаями свого народу, шануючи та примножуючи їх! Одним із національних багатств нашої Батьківщини є традиційний український одяг, який зачаровує своєю веселковістю, променистістю, ніжністю та приємним “дотиком” родинного тепла.

Але український національний одяг це не тільки вишивана сорочка!Кептар,керсетка,юпка,запаска,плахта ,шаровари,гачі,кожух,жупанурта,свита ,крайка, очіпок, гердан, намисто, дукач- приходь до дитячої бібліотеки філії № 40  і дізнайся багато нового і цікавого про національний український одяг і не тільки!

До заходу була підготована підбірка книг, що ознайомила  запрошених із декоративно-ужитковим мистецтвом на прикладі українського національного костюму, художніми особливостями народного одягу, його обереговим значенням, важливим елементом матеріальної та духовної культури. Бо зберігати знання про традиційний одяг українців як найважливішу етнічну прикмету, шанувати і пам’ятати рідну історію – це обов’язок кожного з нас!

Захід підготувала і провела  Клименко Л.С.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.