Літературний диліжанс«Подорожуємо Францією разом з Шарлем Перро»: до 395-річчя від дня народження Ш.Перро

  Франція це країна з величезною історією, романтичними місцями та високою модою. Багато в кого Франція асоціюється лише з Ейфелевою вежею, Парижем та жаб’ячими лапками, але тут набагато більше цікавинок. 

  Сьогодні ми запрошуємо читачів бібліотеки №40 в подорож по Франції.

  Вони дізнаються, які ще в країні є чудові та видатні місця, замки та фортеці, де неодмінно захочеться побувати особисто, яка смачна та витончена французька кухня та багато іншого. А також, поговоримо про французьких письменників. Та насамперед, згадаємо Шарля Перро, адже саме сьогодні, 12 січня ювілей з дня народження письменника.

  Шарль Перро, французький письменник-казкар, народився 12 січня 1628 року.



  Перро відомий більшості сучасників як казкар, тим часом, він був маститим поетом свого часу, академіком Французької академії, автором знаменитих наукових праць. Його знали як публіциста, сановника і академіка. Він був адвокатом, першим прикажчиком міністра фінансів Франції Кольбера.

  Проте всесвітню популярність і пам’ять нащадків принесли йому саме чудові казки «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Синя Борода». Літературна діяльність Шарля припала на той час, коли у вищому світі з’явилася мода на казки. Казки стали одним з улюблених захоплень світського суспільства. Хтось вважав за краще слухати філософські казки, інші віддавали данину старовинним казкам, що дійшли в переказі няньок і бабусь. Літератори активно відгукнулися на модні тенденції світла, стали записувати й обробляти знайомі з дитинства сюжети. Так усна казкова традиція почала переходити в письмову.

  В основі казок Перро лежали відомі фольклорні сюжети, які він виклав із властивим йому талантом і гумором. Фактично Перро ввів народну казку в систему жанрів «високої» літератури. Але це не все: мабуть, Перро можна вважати родоначальником дитячої світової літератури та літературної педагогіки.

  Читачі бібліотеки №40 з задоволенням прийняли участь в заході, дізналися багато цікавого про Францію, а також згадали казки Шарля Перро.

  Підготувала   бібліотекар  Людмила Таран

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.