Першопроходці зоряного океану

54_tn

Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України.

Космос — найбільш обговорювана і, разом з цим, найзагадковіша тема на всій планеті Земля. З одного боку людство багато дізналося про нього, з іншого — ми знаємо мізерний відсоток від того, що насправді відбувається у Всесвіті.

Ось  декілька найбільш цікавих фактів про космос.

  1. Виявляється, що наш супутник — Місяць — віддаляється від нас щороку приблизно на 4 см. Це залежить від зменшення періоду обертання планети на 2 милі секунди в день.
  2. Щорічно тільки в нашій Галактиці народжується сорок нових зірок. Складно навіть уявити, скільки їх з’являється у всьому Всесвіті.
  3. Всесвіт не має меж. Здається, що з цим твердженням знайомий кожен. Насправді жодна людина не знає, чи є космос нескінченним або він просто гігантський.
  4. Наша Сонячна система жахливо нудна. Якщо подумати про наших сусідів, то всі вони не примітні газові кулі та шматки каменю. Від найближчої зірки нас відділяють множинні світлові порожнечі. А між цим, в інших системах повно всякої дивовижної всячини.
  5. Сонце більше Землі десь в 110 разів. Воно навіть більше гіганта нашої системи — Юпітера. Однак якщо порівняти його з іншими зірками у Всесвіті, наше світило займе місце в яслах дитячого саду, ось настільки воно мале.
  6. Світло нашого Сонця, яке ми бачимо щодня, має вік близько 30 тисяч років. Енергія, отримувана нами від цього небесного світила, утворилася в ядрі Сонця близько 30 тис. років тому. Саме ось стільки часу і не менше необхідно фотонам, щоб пробитися з центру на поверхню. А от після «визволення» їм треба всього лише 8 хвилин, щоб дістатися до поверхні Землі.
  7. Нам на голови кожен день «падає» близько 10 тонн космічного пилу.
  8. У всьому Всесвіті існує більше 100 мільярдів галактик. Є шанс, що ми не самотні.
  9. Цікавий факт: кожен день на нашій планеті падає близько 200 тисяч метеоритів!
  10. Середня щільність речовин Сатурна в два рази менше, ніж щільність води. Це значить, що, якщо опустити цю планету в стакан з водою, то вона буде плавати на поверхні. Ви можете це перевірити, тільки, звичайно, якщо знайдете відповідний стакан.
  11. Сонце «худне» на мільярд кілограмів в секунду. Це пов’язано з сонячним вітром — потоком частинок, які рухаються з поверхні цієї зірки в різні напрямки.
  12. Навіть на Місяці відбуваються землетруси, які іменуються як лунотрясіння. Але, все ж, в порівнянні з земними вони незначно слабкі. Щорічно подібних лунотрясіннь налічується більше 3 000, однак цієї сукупної енергії вистачило б тільки на невеликий салют.
  13. Найсильнішим магнітом у всьому Всесвіті вважається нейтронна зірка. Її магнітне поле в мільйони мільярдів разів більше, ніж поле нашої планети.
  14. Якби Земля оберталася навколо Сонця у зворотній бік, то рік був би на два дня коротше.
  15. Тривалість повного місячного затемнення становить 104 хвилини, в той час, коли тривалість повного сонячного — всього-то не більше 7,5 хвилин.
  16. Самий смішний факт! Американці витратили не один мільйон доларів, щоб винайти таку ручку, яка писала б в космосі. Росіяни ж користувалися в невагомості олівцем, не вносячи жодних змін до нього.

Космос — найбільша таємниця, яку людство буде завжди бажати розгадати. Він завжди тягне своїми надзвичайними властивостями і загадками.

IMG_0134 IMG_0146

IMG_0148 IMG_0149

IMG_0153 IMG_0160

IMG_0165

Саме тому бібліотечний екіпаж у складі наших читачів учнів 3-В класу 67 школи та командира корабля бібліотекаря Санду Олени  Валеріївни відправився мандрувати  просторами Всесвіту та Галактик.  Діти з цікавістю відповідали на поставлене питання: «Чи кожна людина може бути космонавтом? Чи легко цю мрію втілити в життя?». Парванчук Максим та  Іванова Настя підготували цікаві реферати про космонавта незалежної  України Леоніда Каденюка та нашого земляка, почесного одесита космонавта Георгія Добровольського. Юні знавці космосу складали пазли, приймали участь у вікторині «Космос близький та далекий», декламували вірші, зацікавились книгами по темі, переглянули фільм про першого космонавта Землі Юрія Гагаріна.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.