“Хай живе козацька слава, хай живе козацький дух!”

ТАК ОСЬ ВОНА, СІЧ! ОСЬ ТЕ ГНІЗДО, ЗВІДКИ ВИЛІТАЮТЬ УСІ ТІ ГОРДІ Й ДУЖІ, ЯК ЛЕВИ! ОСЬ ЗВІДКИ РОЗЛИВАЄТЬСЯ ВОЛЯ Й КОЗАЦТВО НА ВСЮ УКРАЇНУ!                                                                                                                                    Гоголь М.

День українського козацтва відзначається  щорічно 14 жовтня, відповідно до Указу Президента України від 07 серпня 1999 року. Це свято встановлено, враховуючи історичне значення козацтва в української державності та його внесок у сучасний процес державотворення.
Неподалік від міста Дніпра, де річка Дніпро круто повертає на південний захід, колись могутню течію ріки перетинало гранітне пасмо – страхітливі дніпровські пороги. Близько чотирьох віків тому в цій місцевості виникла Запорозька Січ.
Спалахують грізні народні повстання. У бойові походи за щастя й волю виряджають синів матері. По містах і селах, степах і дібровах котиться могутній, як весняна повінь, гомін боротьби. У лютих січах з польськими панами і татаро-турецькими загарбниками вкривають себе невмирущою славою запорозькі козаки. Складають про них пісні-легенди мудрі співці-кобзарі. Вже минуло майже три століття, як не стало Запорозької Січі. Та пам’ять про неї живе й вічно житиме в серці нашого народу. Запорозьке козацтво протягом віків самовіддано боролося проти кріпосників і чужоземних загарбників. Його непримиренність до поневолювачів і героїзм будили й підтримували в народі на визволення й запалювали наступні покоління на боротьбу за кращу долю трудового народу.
DSCN7506  DSCN7556
DSCN7552  DSCN7513
DSCN7570  DSCN7576
17 жовтня  читачі зустрілися з начальником штабу Українського Козацького війська, Міжнародного Лицарського Ордену Українського козацького братства ім. Святого Миколая генерал-майором Любов’ю Тарасівною Тараненко. Учні ЗОШ №92 7-Б класу із класним керівником Турлаєвою С. М. здійснили цікавий екскурс в історичну сивину, але й у сьогодення повернутись не забули. Діти с натхненням та повагою прочитали вірші, заспівали українські народні пісні, нагадуючи всім присутнім про цінність рідної землі, відважність захисників та  героїзм наших предків.

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.