“Бежіть сюди щодено дітвора, до книги, до науки, до єднання”

Так, я книгар. Не лікар, не аптекар.
Не інженер, не вчитель, не банкір…
Я – більше : я Книгар! Бібліотекар!
На заздрість всім, всьому наперекір!
Петро Гоць

Що ж таке книга? Велике диво, створене людиною. Ще не вміючи читати, ми розглядаємо малюнки до казок, слухаємо цікаві історії, які читають нам батьки. Щодня ми маємо справу з книгами в училищі і вдома. З їхньою допомогою ми зазираємо у майбутнє, дізнаємося, як жили у сиву давнину.
Якою ж була перша книга? Чи надрукована, чи написана від руки, з чого вона була зроблена? Щоб дізнатись про це 28 вересня 2017 року в нашу бібліотеку прийшли читачі, учні 7-г кл., шк. №22 на бібліотечні посиденьки, присвячені Всеукраїнському дню бібліотек.
DSCN7346  DSCN7353
DSCN7377  DSCN7351
DSCN7386
DSCN7370  DSCN7372
Розповісти про історію виникнення письменності бібліотекарю Радзієвській О. М. допомогли юні книголюби Катя, Віка та Ваня. А було це так:

В давньоассирійському місті  Ніневії були знайдені книги – плитки. Писець креслив свої знаки на м’якій глиняній плитці тригранною загостреною паличкою – після цього плитку обпалював гончар. Плитки нумерували, як сторінки, і на кожній проставляли назву.
У Єгиптян книга мала вигляд стрічки. Папірус при згинанні ламався, а стрічку можна було скласти в трубку. Вони були у вигляді стрічки кроків зі сто довжиною. Рядки писалися не у довжину стрічки, а у багато стовпчиків. Таку книгу не можна було сховати в кишеню. Її носили в ящичках.
Воскові книжечки були винайдені ще в часи древніх римлян. Вони мали такий вигляд: декілька табличок – довідок, охайно витесаних всередині, скріплялися шнурками через дірочки, які були пророблені у двох кутках дощечки. Квадратну виїмку кожної дощечки наповнювали воском. Писали на ній стальною паличкою – стилом. У кожного школяра того часу була підвішена до пояса така табличка.
У книг із воску і папірусу з’явився суперник – пергамент. Його виробляли із шкіри овець та телят. А також його можна було різати, згинати, зшивати в книги. Окремі аркуші зшивалися і в такому вигляді вони вже виглядали книгою. Були дуже важкими. Їх приковували залізними  ланцюгами до стовпів, щоб ніхто не міг украсти.
Берестяні книги виникли на Русі в ХI столітті. Для їх виготовлення брали берест (кора берези), кип’ятили його, зішкрібали внутрішній шар кори, а потім обрізали по краях, надаючи правильної  форми. Пройшовши таку обробку, берест ставав еластичним і м’яким.
Паперові фабрики виникли у Європі у ХIII столітті. Вони були не популярними, на них писали лише те, що мало зберігатися недовго. Продовжували писати на пергаменті. Але з розвитком шкіл, університетів, необхідні були книги, і в великій кількості. Тому папір починає витісняти пергамент.
Друкарський верстат народився у 1440 році. Особлива роль у становленні друкарської справи належить Івану Федорову.
Після цікавої розповіді, діти  з задоволенням відгадували ребуси та відповідали на питання вікторини.

Книга не тільки сама є другом, вона ще й знаходить для вас інших друзів. Коли ви прийняли книгу розумом і душею, ви збагатилися. Але коли ви передаєте її іншим, ви збагачуєтеся тричі. Генрі Міллер

This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.